40,0710$% 0.06
46,9594€% -0.08
54,5129£% 0.17
4.271,41%0,12
3.313,15%0,00
10.331,31%1,61
Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyesi Doç Dr.Gamze Turan’ın yürütücülüğünü yaptığı “Sustainable Blue Economy Partnership (SBEP) 2024 yılı “Unified Paths to Climate-Neutral, Sustainable, and Resilient Blue Economy: Engaging Civil Society, Academia, Policy, and Industry- Deniz Yosunları ve Halofit Bitkilerinin Biyorafineri Yoluyla Değerlendirilerek Su Ürünleri Yetiştiriciliği, Tarım-Gıda ve Kimya Sanayilerinde Dirençliliğin Artırılması” başlıklı çok ortaklı proje Avrupa Birliği TÜBİTAK Ufuk Avrupa programı tarafından desteklenmeye uygun bulundu.
Proje yürütücüsü Doç. Dr. Gamze Turan’ı ve Doç. Dr. Övgü Gençer’i makamında ağırlayan tebrik eden Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Üniversitemiz bilim ekibi tarafından hazırlanan proje, TÜBİTAK Ufuk Avrupa programı tarafından desteklenmeye hak kazandı. Akademisyenlerimiz, geliştirdikleri projeleri ile hem ülkemizin hem de küresel ölçekte deniz temelli sürdürülebilir kalkınma hedeflerine önemli katkılar sunacak. Bu başarı, üniversitemizin araştırma kapasitesinin geldiği noktayı ve bilim insanlarımızın uluslararası düzeydeki etkinliğini bir kez daha gösteriyor. Sürdürülebilir Mavi Ekonomi alanında yürütülecek bu projelerin, çevresel sorumluluk bilinciyle denizlerimizin korunmasına, yenilikçi teknolojilerin geliştirilmesine ve toplumsal farkındalığın artmasına büyük katkılar sağlayacağına inanıyorum. Üniversite yönetimi olarak, bu tür stratejik ve vizyoner çalışmaları her zaman desteklemeye devam edeceğiz. Proje ekibimizi tebrik ediyorum” diye konuştu.
“Yenilikçi yaklaşım ve çok paydaşlı yapımızın göstergesidir”
Proje hakkında detaylı açıklamalarda bulunan Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Yetiştiriciliği Bölümü Yetiştiricilik Anabilim Dalı öğretim elemanı Arş. Gör. Dr. Övgü Gençer, “Öncelikle bu projede yer almaktan büyük bir gurur ve mutluluk duyduğumu belirtmek isterim. Proje, kısa adıyla ReSEAlience, Sustainable Blue Economy Partnership (SBEP) programı kapsamında yürütülen önemli bir girişimdir. Projemizin başlığı ise ‘Unlocking the Potential of Seaweeds and Halophytes through Biorefinery for Enhanced Resilience in the Aquaculture, Agri-Food, and Chemical Industries’, yani deniz yosunları ve halofit bitkilerinin biyorafineri yoluyla değerlendirilerek su ürünleri yetiştiriciliği, tarım-gıda ve kimya sanayilerinde dirençliliğin artırılmasını hedefliyoruz. Projemiz, 250 başvuru arasından seçilerek en yüksek 7. puanı almayı başardı. Bu büyük başarı, alanındaki yenilikçi yaklaşımımızın ve çok paydaşlı yapımızın bir göstergesidir. Konsorsiyumumuz, Türkiye’nin yanı sıra İsveç, Danimarka, Portekiz, İspanya, İtalya, Yunanistan, Norveç ve Brezilya olmak üzere 9 ülkeden ortakların katkısıyla şekillendi. Türkiye’den 5 farklı kuruluşun yer aldığı 6 proje, toplamda 667 bin 492 Avro tutarında TÜBİTAK desteği almaya hak kazandı. Bu destek, sürdürülebilir mavi ekonomi hedeflerine ulaşma yolunda önemli bir motivasyon kaynağı olacak” dedi.
“Sanayiye entegre edilebilirlik açısından önemli”
Projenin hedefleri hakkında açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Gamze Turan, “Projemizin temel hedefleri, sürdürülebilir mavi ekonomiye katkı sağlayacak yenilikçi biyoteknolojik yaklaşımları hayata geçirmek üzerine kuruludur. İlk olarak, HALOREFINE olarak adlandırdığımız ekstraksiyon tekniğiyle deniz yosunu ve halofit bitkilerden yüksek değerli biyoaktif bileşiklerin verimli bir şekilde elde edilmesini sağlamayı amaçlıyoruz. Bu teknik, doğal kaynakların etkin kullanımına dayalı biyorefineri yaklaşımımızın temelini oluşturmaktadır. İkinci olarak, bitkisel liflerin içeriğinde bulunan selüloz, hemiselüloz ve lignin gibi önemli bileşenleri yüksek saflıkta ve verimle ayırabilmek için organosolv ön işlem sürecini optimize etmeyi hedefliyoruz. Üçüncü hedefimiz ise, Siyah Asker Sineği Larvaları (BSFL) ve mikroalgleri kullanarak biyokütle dönüşümünde yenilikçi biyodönüşüm sistemleri geliştirmek. Bu sistemlerle atıkların yeniden değerlendirilmesini sağlayarak döngüsel ekonomi ilkelerine katkıda bulunmak istiyoruz. Son olarak, deniz yosunlarında bulunan karbonhidratların daha etkin kullanımını sağlamak üzere özel enzimatik hidroliz süreçleri geliştirerek biyoteknolojik verimliliği artırmayı planlıyoruz. Tüm bu hedefler, çevresel sürdürülebilirlik ve sanayiye entegre edilebilirlik açısından büyük önem taşıyor” diye konuştu.Yürütücülüğünü Doç. Dr. Gamze Turan’ın yaptığı projenin ekibinden Su Ürünleri Fakültesinden Doç. Dr. Övgü Gençer, Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Yetiştiricilik Bölümünden Prof. Dr. Şükrü Yıldırım, Ege Üniversitesi Fen Fakültesi, Biyokimya Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Taylan Kurtuluş Öztürk, Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Dr. Side Selin Su Yirmibeşoğlu, Ege Üniversitesi Güneş Enerjisi Enstitüsü, Enerji Anabilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Neslihan Çolak Güneş yer alıyor.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı
Yaralar Birlikte Sarılıyor