39,4812$% 0.23
45,4920€% -0.22
53,2450£% -0.43
4.298,76%0,34
3.390,43%0,16
9.339,59%-0,11
Cennet meyvesi kuru incirin sürdürülebilir ve rekabetçi yapısının geliştirilmesi, ihracatının artırılması, üretim ve ihracat kaynaklı sorunlara çözüm bulunabilmesi amacıyla Aydın’da “Kuru İncir Çalıştayı” düzenlendi.
“Kuru İncir Çalıştayı”nda konuşan Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık, Türkiye’nin kuru incir üretim ve ihracatında dünya lideri olduğunun altını çizdi. Kuru incir ihracat rakamlarıyla ilgili bilgi veren Işık; “2024/25 sezonu kuru incir ihracatımız 14 Haziran tarihi itibariyle 53 bin 890 ton olurken, elde ettiğimiz döviz tutarı yüzde 26’lık artışla 322 milyon dolara çıktı” dedi.
Kuru incirde 2024 üretim döneminde yaşanan iklimsel koşullardan olumsuz etkilendiğini vurgulayan Başkan Işık şöyle devam etti: “Olumsuz iklim koşulları ihracatımızı da etkiledi. Diğer taraftan, küresel ölçekte yaşanan Ekonomik ve Gıda Güvenliği gibi tüm sorunlar bizlere üretimin ve ihracatın ne denli önemli olduğunu bir kez daha gösterdi. Kuru Meyve sektörü olarak iki yüz yıla ulaşan ihracat tecrübemizle, yaşanan sıkıntıların üstesinden gelmek, üretim ve ihracatımızı sürdürülebilir kılmak için hem yurt içinde hem de yurtdışında pek çok toplantıya katıldık, sektörümüzün sorunlarını dile getirip çözüm önerilerimizi sunduk, ülkemizi ve sektörümüzü en iyi şekilde temsil etmeye devam ediyoruz.”
Kuru incir ihracatında Avrupa’nın payı yüzde 46
Kuru incir ihracat rakamlarında Avrupa’nın liderliğini sürdüğünü dillendiren Işık, “Avrupa Ülkelerine 23 bin ton kuru incir ihracatı karşılığı 151 milyon dolar döviz elde ettik. Amerika Birleşik Devletleri’ne 13 bin 670 ton kuru incir ihraç ederek yüzde 40’lık artışla 73,6 milyon dolara ulaştık. Kuru incir ihracatında Avrupa’nın payı yüzde 46 oldu” dedi.
Kuru incir sektörü olarak kalite, gıda güvenliği ve sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmaya yönelik uzun soluklu çalışmalar yürüttüklerinin altını çizen Işık şöyle devam etti; “İspanya’da düzenlenen 42. Uluslararası Kuru ve Kabuklu Meyveler Kongresi’nden (INC) anlamlı bir ödülle döndük. Gıda güvenliği çalışmalarımız çerçevesinde geliştirdiğimiz “Aflatoksinli Kuru İncirlerin Sürdürülebilir Yönetimi Projesi”, INC kongresinde, “Sürdürülebilirlik Ödülü”ne layık görüldü. Türkiye’nin projeyle ortaya koyduğu bütüncül yaklaşım, INC tarafından “küresel ölçekte model” olarak değerlendirildi. Aflatoksinle mücadele için 25 yıl önce seferberlik başlatmıştık. Aflatoksinli Kuru İncir Bertaraf Projemizi bu seferberlik kapsamında devreye almıştık. 2024 ürünü aflatoksinli kuru incir imha oranı %1,5’e çıkarıldı ve %1 oranında da küflü/okratoksinli kuru incir oranı belirlendi. Sonuç olarak toplamda %2,5 oranında yaklaşık 1.500 ton aflatoksinli ve küflü/okratoksinli ürünler pazara girmeden işletmelerimizce ayıklanarak ve Birliğimizce toplanarak biyogaz tesislerinde yenilenebilir enerjiye dönüştürülmesi sağlanmaktadır. Böylece söz konusu ürünlerin hem insan sağlığı için risk oluşturmasını hem de doğaya karışması engellenmektedir. Çevre, çiftçi ve tüketici dostu projemizle INC’nin sürdürülebilirlik temelli en yenilikçi ürün ve hizmetler için verdiği ödüle layık görüldük.”
Türk Gıda Kodeksi’ne uygun olmayan ürünler yurda giremez.
İhracatçı firmaların tüm gayretlerine ve yoğun kontrollerine rağmen, insan gözüyle tespit edilemeyen, ışıma vermeyen bazı küf varlıklarının, ihracat süreçlerinde sıkıntıya yol açtığını paylaşan Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık, “Yoğun kontrol süreçlerine rağmen zaman zaman bazı partiler, ihracat pazarlarından geri döndü. Halkımızın hiç kuşkusu olmasın. Bu ürünler, Tarım ve Orman Bakanlığımızın mevzuatına göre çok sıkı analiz ve denetimlere tabi tutularak ülkemize alındı. Türk Gıda Kodeksi’ne uygun olmayan tek bir kuru incir partisinin yurda girişine izin verilmedi” diyerek sözlerini noktaladı.
Aydın Ticaret Borsası Başkanı Fevzi Çondur, “Dünya incir üretimi ve ihracatında ilk sırada yer alan ülkemizde, 2024/2025 sezonunda 53 bin 621 ton kuru incir ihracatı gerçekleşmiş olup, bu ihracatın 42 bin 193 tonu ilimize aittir. 2024/2025 sezonunda ülkemizde toplam 68 bin 138 ton kuru incir tescili yapılmış olup, bu tescilin 52 bin 483 tonu ilimizde yapılmıştır. Aynı sezonda Aydın Ticaret Borsası’nda işlem gören kuru incir ortalama satış fiyatı ise 163 lira 4 kuruş olarak gerçekleşmiştir. Borsamız üyesi ihracatçıların talebiyle, Aydın soğuk hava depoculuk A.Ş. bünyesinde kurduğumuz ve Aydınlı ihracatçılara fayda sağlayan A tipi antrepomuz ile ihracat sürecinde yaşanan sorunlara çözüm üretmeye çalışıyoruz. Üyelerimizin bu alandaki yetkinliklerini artırmak ve rekabet güçlerini yükseltmek amacıyla, borsamız bünyesinde faaliyet gösteren marka, patent ve danışmanlık ofisi aracılığıyla ücretsiz danışmanlık hizmeti sunulmaktadır. 2023 yılından itibaren danışmanlık ofisimizde toplam 33 firma ile görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Özellikle kuru incir ihracatı yapmak isteyen ve markalaşma çalışmalarına önem veren üyelerimiz için büyük fırsatlar sunan bu ofis, ulusal ve uluslararası pazarlarda daha güçlü bir konuma ulaşmaları yönünde önemli katkılar sağlamaktadır.” dedi.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı
Aden Değerleme GYODER Gayrimenkul Zirvesi’nin Sürdürülebilir Gelecek Sponsoru oldu