38,5023$% 0.03
43,8955€% -0.01
51,4471£% -0.51
4.057,64%-1,15
3.276,84%-1,21
9.137,64%-0,95
ANKARA-BHA
Son yıllarda zaman zaman gündeme gelen müsilaj tehdidi, bu kez Marmara Denizi’nde dipte yoğun bir şekilde gözlemleniyor. İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yelda Aktan, müsilajın temel nedeninin, tek hücreli bitkisel canlıların aşırı artışı ve bu canlıların ölümü sonrasında gerçekleşen ayrışma süreci olduğunu açıkladı. Prof. Dr. Aktan, bu süreçte meydana gelen bakteriyel faaliyetlerin müsilajın deniz yüzeyine taşınmasına yol açtığını belirtti.
Marmara Denizi’nin yoğun insan baskısı ve endüstriyel faaliyetler nedeniyle sık sık organik madde girişi yaşandığını ifade eden Aktan, bu durumun müsilaja neden olan etkenlerin artmasına yol açtığını söyledi. Marmara Denizi’nin ekosisteminin dengesinin bozulduğuna dikkat çeken Aktan, müsilajın özellikle kıyısal bölgelerde görüldüğünü vurguladı.
Prof. Dr. Aktan, Marmara Denizi’nde su hareketlerinin yetersiz olduğu bölgelere yerleşen müsilajın daha uzun süre kaldığını, dinamik ortamlarda ise ayrışma sürecinin daha hızlı olduğunu belirtti. İstanbul Boğazı’nın daha dinamik yapısı sayesinde bu bölgede müsilajın etkisinin daha az olduğunu, ancak bazı küçük girintilerde ve durgun sularda müsilajın birikmeye devam ettiğini söyledi.
Bolu Dağı'nda kar yağışı etkisini sürdürüyor!